Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

fredag 10 maj 2013

Vi lägger 5 Mkr på barnens arbetsmiljö i skolan



Västeråsalliansen presenterar nu en stor satsning på barnens arbetsmiljö i skolan genom trygghetsskapande åtgärder. Det gäller bland annat skolornas toaletter, skadegörelse och antimobbningsåtgärder. Alliansen satsar 5 Mkr för en säkrare skola i budgeten för 2014.
Klotter, skadegörelse och bristande städning och underhåll är vanliga inslag i skolmiljön. Studier visar också att en övervägande del av skolungdomarna undviker att använda skoltoaletterna, ibland under hela dagen. Skolan är barnens arbetsplats, där de ska trivas, odla sina kunskaper och relationer för att utvecklas på bästa sätt.
Västeråsalliansen har som en röd tråd satsat på barnens arbetsmiljö i skolan. Det är nu dags att ytterligare göra en satsning för att öka tryggheten och trivseln på skolorna. Det är möjligt genom att avsätta medel som skolor kan söka för trygghetsskapande åtgärder. Västeråsalliansen vill avsätta 5Mkr för ändamålet under 2014.

- Vi måste skapa förutsättningar, ställa krav och prioritera att skolmiljön håller hög klass. Det bör råda nolltolerans mot skadegörelse och klotter på våra skolor i Västerås; säger Elisabeth Unell, gruppledare för Moderaterna.

- Signaler som sönderslagna skåp eller att klotter inte omedelbart tvättas bort är att skolmiljön inte är viktig och det i sig kan leda till mer skadegörelse; säger Ragnhild Källberg, gruppledare för Folkpartiet

- Skolan är barnens arbetsplats. Det duger inte att skolmiljön ibland är så eftersatt att barnen inte ens vill använda skoltoaletten; säger Maria Lindelöf, gruppledare för Kristdemokraterna

- Fördomar och diskriminering alstras av kaotiska miljöer, medan mera trygga och ordnade miljöer inbjuder till mänskliga möten; säger Lars Kallsäby, gruppledare för Centerpartiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar