Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

lördag 4 maj 2013

Elisabeth Wäneskogs anförande från KF

Läkemedelsbehandling är en viktig del av all hälso- och sjukvård och alldeles speciellt inom den kommunala. Detta arbete upptar en stor del av sjuksköterskornas tid i såväl särskilt boende som i hemsjukvården. För den äldre människan är en korrekt läkemedelsanvändning helt avgörande och handlar inte sällan om liv eller död.

Det är därför mycket bra att vår äldreminister Maria Larsson ,KD, initierat och genomfört olika stimulanspaket för att förbättra vården för de mest sjuka äldre. Ett av dessa handlar om läkemedelsbehandling.

Landstinget Västmanland och länets kommuner har arbetat aktivt med att se över de äldres läkemedelsbehandling.

Jag tror att ni alla här håller med mig om att det som har störst betydelse - är hur omvårdnaden
bedrivs och hur vår personal bemöter de äldre. Det finns mycket forskning som visar på andra metoder än läkemedelsbehandling. Trots det används mycket psykofarmaka inom äldrevården. Där har våra sjuksköterskor ett stort ansvar. Det är ju inte alltid så lätt att stå emot anhörigas eller personalens önskemål om tex lugnande läkemedel när en person blir orolig. Det är ju som ni vet läkarna som ordinerar läkemedlen men inte sällan sker detta efter sjuksköterskornas propåer. Men detta arbete kräver samverkan mellan de båda huvudmännen.

Det var bara två län i landet som uppfyllde kraven för att erhålla pengar ur regeringens projekt medel för att reducera antalet olämpliga läkemedel och Västmanland var bäst i landet.

Det är på grund av detta som vi idag skall ta ställning till hur vi skall använda en del av de 44 miljoner kronor som vi erhållit, närmare bestämt 15.3 milj.

Äldrenämnden har diskuterat hur vi bäst använder pengarna och gemensamt kommit fram till de förslag som ni tagit del av.

Som ni förstår är alla projekten viktiga för att fortsätta arbetet med att säkra kvaliteten inom äldreomsorgen. MEN jag kan inte låta bli att lyfta ett område som ligger mig varmt om hjärtat nämligen forskningen. Som fullmäktige säkert kommer ihåg motionerade jag om doktorander inom äldreomsorgen och KF ställde sig positiv till att utreda förutsättningarna för det.

Nu kan vi påbörja ett samarbete med MDH med en doktorand. Inte i så stor omfattning men det är ändå en början . Viktigt att vi visar att vi som kommun är framåt när det gäller forskning. Inte minst viktigt för att kunna rekrytera personal. Vi har en hel del kvar att göra där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar