Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

torsdag 16 maj 2013

"Hållbar jämlikhet"



På beredningen Kultur- och fritid får vi information av Mikael Almen om satsningen "Hållbar jämlikhet". Regeringen har gjort den historiskt största jämlikhetssatsningen på 240 Mkr. Det finns ett stort intresse i Europa kring den här satsningen och vad den kommer att ge. 72 kommuner, landsting, regioner och privata utförare har fått söka pengar och nu får vi alltså en dragning av en rad exempel utifrån kultur och fritidssektorn.

Här är några exempel.

Lycksele till exempel undersökte resursfördelningen till föreningslivet.

Många kommuner arbetar nu med att granska biblioteksverksamheten ur ett jämställdhetsperspektiv. I Simrishamn resulterade granskningen i en synnerligen konkret upptäckt. Det visade sig att personalen ofta frågade om barnets kön när föräldrarna bad om boktips. Man kom fram till  att det är mycket bättre att fråga vad barnet är intresserat av. Nu är beslut taget om att man på alla bibliotek i kommunen, även filialerna, ska utgå från intresse och inte kön när böcker rekommenderas. 

Funkabo fritidsgård upplevde ett problem att lokal och aktiviteter inte tilltalade tjejer och uppmuntrade könssegregerade aktiviteter. Efter programmet blev vinsten att fritidsgården fick fler tjejer att besöka gården, därmed en jämnare könsfördelning, mer aktiviteter som tilltalar både tjejer och killar tillsammans och en lugnare miljö på fritidsgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar