Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

torsdag 16 maj 2013

Våld i nära relationer


Nu fortsätter vi till politikerinformationen och idag får vi lyssna på den suveräna Carin Götblad, som är regeringens utredare gällande "Våld i nära relationer"
Här är mina anteckningar:

Strategisk samordning
Brist på samordning och samplanering mellan myndigheter , t ex socialtjänst, frivillig sektorn, polisen och kriminalvården genom samordningsgrupper.
 Det kan bero på förtroendekriser mellan olika organisationer och myndigheter.
Starka sekretesslagar är grunden till varför myndigheter jobbar i stuprör
Många kommuner satsar mycket engagemang och resurser, men de kommuner som brister i engagemang och resurser har också de värsta fallen.
Det finns ett bristande barnperspektiv. Barnen måste tidigare in i rutinerna- då får vi också ett bättre resultat. Tyvärr hamnar barnen ofta i kläm.
Åtgärda svaga länkar i kedjan - rutiner och former för samarbete/ samplanering.
Carin lyfte upp sociala insatsgrupper som en bra arbetsmetod. 
När katastrofen är ett faktum börjar hjulen att rulla,. krishanteringen dominerar och mindre av förebyggande.
Förebyggande:
Våld i nära relationer måste bli ett tolfte folkhälsomål- för tidigare upptäckt.
Offensiva insatser riktade mot de som utövar våld.
Det måste även finnas rutiner och lättillgängligt stöd. inom förskola och skola för tidig upptäckt. Viktigt med uppföljning av de familjer som är drabbade.
Set måste också finnas lättillgänglig information för medborgare, att veta var man vänder sig eller hur man bör agera om man är utsatt eller misstänker våld i nära relation.
Carin föreslår att varje förskola skulle bjuda in en socialsekreterare till förskolan och föräldragrupper för att berätta om vad som händer om misstanke föreligger kring våld i nära relationer. Det finns mycket fördomar och okunskap kring vad som kan hända.
Arbetsgivarens ansvar att erbjuda hjälp.

Arbete framåt
Tyvärr är engagemanget kring "Våld i nära relationer" fortfarande kvinnodominerat. Det måste bli fler män som engagerar sig.
Ban som får stryk som barn är särskilt benägna att göra detsamma som vuxna.
Mer förekomst av våld i  patriarkala samhällen. Det är en oerhört komplex fråga, med många dimensioner. 
Kvinnojourerna bär ett stort ansvar. Kommunerna har inte klivit fram och tagit det ansvar som man har lagskyldighet att göra. Kommunerna måste ta större ansvar för ordning och reda, samordning och mer resurser. 
Socialtjänsten måste agera snabbare. 
Hälso och sjukvården kan också bidra till att minska  mörkertalet bland annat genom screening/identifiering av riskgrupper.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar