Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 1 maj 2013

Erbjud konstnärer i exil en fristad


Runt om i världen är människor på flykt. Alla har de olika anledningar till varför de tvingas att ge upp sin trygghet för att ge sig ut på jakt efter frihet, hopp och trygghet.  Vissa av dessa människor har genom sin rätt att yttra sig retat upp makthavare genom att skriva, måla, skriva musik. Många konstnärer och skribenter har genom århundraden mördats och försvunnit spårlöst.

För mig är yttrandefrihet en demokratisk rätt. Även om den stundtals missbrukas och förvanskas är det ändå en mänsklig rättighet vi ska var väldigt aktsamma om.

Göteborg var den första staden som 1996 blev en fristad. 

Kulturrådet i Sverige skriver om fristadsprojektet

"Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att fritt verka i sitt yrke i hemlandet.

Fristadsprogrammet skiljer sig från andra konstnärliga residensprogram genom att det viktigaste kriteriet vid urval inte är konstärliga meriter, utan istället behovet att komma i säkerhet och/eller att få sin röst hörd och sina texter publicerade.
Det är alltså dels ofta frågan om att förflytta en person från en farlig situation därför att författaren genom sitt litterära eller journalistiska arbete riskerar förföljelse.
Men det är inte bara frågan om att erbjuda skydd för en individ; fristadsarbetet går ut på att säkra yttrandefriheten och allas globala rätt att få sina synpunkter framförda i offentliga sammanhang.
En viktig uppgift för fristaden är därför att ge möjlighet till arbetsro, kollegial och social gemenskap, översättningsmöjligheter och självständigt arbete fritt från påtryckningar och trakasserier."

Vänsterpartiet i Västerås har nyligen i kulturnämnden, lagt ett förslag om att utreda möjligheterna för Västerås att bli en fristad för kulturarbetare. 
Jag blev omsprungen av vänsterpartiet med en meter eftersom jag själv hade tänkt att lägga den motionen på torsdag i kommunfullmäktige. Ibland är man inte först med bra idéer. 
Jag stödjer verkligen Mimmi Söderlunds förslag!






Läs gärna mer om Kulturrådets fristadsprogram 
 http://www.kulturradet.se/sv/Handbok-for-fristadsforfattare/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar