Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

måndag 20 maj 2013

Friends uppmärksammar vår arbetsmiljösatsning för barnen

Det kom ett uppmuntrande mail!

Hej Maria,

Jag heter Johanna Wilkens och är Pressansvarig på Stiftelsen Friends mot mobbning. Jag läste en artikel i VLT om att Västerås-alliansen vill satsa miljoner på att öka tryggheten i skolan. I den nämner du bla det här med att toaletterna ibland är så eftersatta att barnen inte ens vill gå på toaletten. http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2073747-alliansen-vill-satsa-miljoner-pa-skolan

Det här är något vi känner till mycket väl på Friends som varje år gör omfattande kartläggningar av klimatet i svenska skolor. I kartläggningen undersöker vi även vilka som är skolans mest otrygga platser, och där ligger toaletterna i topp. 12 procent av barnen känner sig otrygga där för att de är rädda för att någon ska rycka upp dörren, eller för att det är ofräscht. Tjejer är överlag mycket mer otrygga än killar.

Det här är en sådan sak som är mycket enkel för skolorna att fixa om de bara har råd/väljer att prioritera det. Vi ser tex stora skillnader i hur otrygga toaletter anses vara och det kan ibland ha att göra med en sådan enkel sak som att fixa låset så barnen inte behöver vara rädda för att någon ska rycka upp dörren.

Hör gärna av dig om detta låter intressant så kan jag berätta mer om våra kartläggningar och våra rekommendationer för skolan. Bifogar Friendsrapporten 2012 som är en kartläggning av 13.000 elever i svenska skolor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar