Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

fredag 24 maj 2013

Ge barnen musikens kraft

El Sistema är en kör- och orkesterskola som ursprungligen kommer från Venezuela. Visionen är att genom musik medverka till att utveckla och skapa en positiv social förändring i barns liv.
Göteborg var den första kommunen som tog idéen till Sverige och sedan dess har en rad kommuner tagit efter. Modellen med El Sistema är att genom musiken bidra till social utveckling och mänsklig gemenskap, att genom musiken förebygga utanförskap, fattigdom och missbruk genom klassisk musik. Att barn från marginaliserade områden får chans att spela ett instrument och ingå i en orkester eller sjunga i kör ger dem ett viktigt sammanhang där de kan utvecklas socialt och som människor.  Eleverna spenderar mycket tid tillsammans och deras familjer ska känna delaktighet.

35 års erfarenhet från Venezuela har tydligt visat att även om barnen från El Sistema inte blir yrkesmusiker, får de bättre betyg och stannar längre i skolan. Många fortsätter att studera på universitet och högskolor.

Musik i skolan varken kan eller bör ha som huvudsyfte att förbättra inlärningsförmåga eller betyg.  Samtidigt behöver vi vara innovativa med metoderna för att ge våra barn möjligheten till bra uppväxtvillkor. Om resultaten visar att barnen som genom att få tillgång till musiken som ett medel för att uttrycka sig med, mår bättre och presterar bättre och därigenom får grunderna till ett bättre liv, kan det ju vara värt att pröva. Därför föreslår Kristdemokraterna nu att Västerås stad bör utreda intresset och förutsättningarna för att införa El Sistema i Västerås. För Västerås ska bli Sveriges bästa stad att växa upp i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar