Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

tisdag 14 maj 2013

En satsning som ska ge 500 unga västeråsare jobb eller praktik

Ungdomsarbetslösheten i Västerås är en av vår tids största samhällsutmaningar. Därför måste vi nu ta ytterligare krafttag för att få fler unga västeråsare i arbete. Det är avgörande både för individen och för samhälle att unga får in en fot på arbetsmarknaden.  Arbetslösheten riskerar att leda till att unga människor hamnar i långvarigt utanförskap om inget görs.

Västeråsalliansen har siktet inställt på att ytterligare 500 arbetssökande ungdomar mellan 18 och 25 år ska få arbete, praktik eller utbildning innan år 2014 är slut. Ingen ungdom ska behöva leva på försörjningsstöd. Istället ska vi göra allt för få människor i arbete så att de kan försörja sig själva. 
Vi tror på kombinationen av studier och jobb och satsar därför ytterligare medel på Ung resurs och även på introduktionsanställningar, vilket innebär att unga som inte har tillräcklig gymnasial kompetens får praktisk erfarenhet och samtidigt ges en möjlighet att läsa in relevant kunskap för yrket.

Sommarjobb och praktik är två viktiga möjligheter för unga som står långt ifrån arbetsmarknaden och har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. En av de allra mest effektiva åtgärderna för att förbättra ungdomars chanser att ta sig in på arbetsmarknaden är att ge dem möjligheter att visa att de kan. Sommarjobb kan utgöra grunden för fortsatt jobb på samma arbetsplats eller åtminstone utgöra en viktig del av CV:n och ge en referens. Västeråsalliansen ser därför praktik och sommarjobb som två viktiga pusselbitar i lösningen på ungdomsarbetslösheten.

Sverige behöver fler företagare och Västerås ungdomar är kreativa entreprenörer. Det visar det framgångsrika konceptet Ung företagsamhet såväl som Sommarlovsentreprenörerna. Därför vill vi dubbla antalet platser till konceptprogrammen sommarlovsentreprenörer och framtidsentreprenörerna. Dessa program ger ungdomar värdefulla insikter i hur företag fungerar och är en värdefull merit för framtiden.

Det görs idag viktiga satsningar för ungdomar som står längst från arbetsmarknaden. Genom att utöka projektet jobbpraktik närmiljö till att omfatta privata företag och arbetsintegrerade sociala företag, kan arbetssökande med lindriga funktionshinder ta sig närmare en anställning.

På det hela taget behöver vi ta tillvara på framgångsrika metoder och erfarenheter som vi har för att rekrytera, motivera och kompetensutveckla arbetslösa ungdomar. Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna satsar därför 21,2 miljoner kronor på en rad riktade insatser 2014 i syfte att få unga i sysselsättning. Ungdomars inträde på arbetsmarknaden är en viktig fråga, för Sverige, för Västerås, för framtiden och allra mest för ungdomarna själva.

*BRA ATT VETA FAKTA:
Både konceptprogrammen sommarlovsentreprenörer och framtidsentreprenörerna är motioner från Kristdemokraterna i Västerås
Projektet jobbpraktik närmiljö (KNUT) är ett kristdemokratiskt budgetinitiativ.
Dessutom har vi tagit initiativ till det oerhört uppskattade sommarjobbet GATUKULTUR. Där ungdomar får som sommarjobb fylla Västerås centrala gataor och torg med levande teater, musik, dans etc. Läs mer här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar