Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

torsdag 30 maj 2013

En framtid för mötesindustrin i Västerås

Onsdag:
Stressig morgon för att hinna till branschmötet med mötesindustrin i Västerås. Temat var mötesindustrin som katalysator för vision 2026 för Västerås stad. Det kändes onekligen som en delseger att höra stadsdirektören Bo Dahlöf inleda med att erkänna att besöksnäringen är allt viktigare och att den har en stor potential för Västerås och Västmanland.
Huvudtalare var Björn Mashur, som prisats för att han har arbetat aktivt för att få upp omvärldens ögon för vinsterna i mötesindustrin. Han har varit med i många år och utvecklat mötesindustrin i Sverige.

Björns budskap var att uppgradera Västerås convention bureau från den traditionella säljorganisationen till en katalysator för att nå visionen för Västerås, genom att bidra till att stärka  tillväxten, Bidra till att stärka varumärket för staden och att använda  möten som ett strategisk verktyg för att nå de regionala och lokala målen; attrahera kapital, talang och innovation.


Hans råd  till oss i Västerås var att göra en actionsplan på 1-5 år och inse att:

1 det går inte fort . Det handlar om att bygga en kultur/industri
2.gör rätt från början. Resultatet syns  om 5-7 år
3. Arbeta fram en väl förankrad affärsplan som anknyter till nationell standard. Uppfinn inte hjulet själva.
4. Utbilda er själv? Mötesindustriveckan, Imex, eibtm
5. Ta beslut om en kommunal och regional mötesstrategi.
6. Finansiera långsiktigt. Kommun och region finansiera bottenbehovet. Den grundläggande  infrastrukturen bör bekostas av det offentliga. 

Ja ni kan ju förstå att den förmiddagen inte gick av för hackor!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar