Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 8 maj 2013

Använd engångsersättning från AFA till att åtgärda bristande underhåll


Västerås stad kommer med mycket stor sannolikhet få tillbaka inbetalda medel för sjukförsäkringar AFA (är en organisation som ägs av arbetsmarknadens parter som genom kollektivavtal försäkrar anställda inom den privata sektorn och kommuner, landsting och regioner). SKL (Sveriges kommuner och landsting) har rekommenderat att betala tillbaka för tre år. Vi i Västeråsalliansen vill därför redan nu i samband med budget 2014 planera och förbereda för att dessa medel ska kunna användas på bästa och hållbara sätt. Det är en engångsutbetalning så det krävs att de åtgärder som vidtas inte är kostnadsdrivande för Västerås.

- Västerås stad har en stor möjlighet att komma till rätta med de stora problem som staden har med bristande underhåll och satsning på bredband, säger Elisabeth Unell (M). Vi i Västeråsalliansen vill därför att Västerås förbereder sig för att kunna använda återbetalningen på bästa möjliga sätt för skattebetalarna.

- Det är dags att åtgärda bristande underhåll på stadens vägar säger Ragnhild Källberg (FP). Det har under lång tid varit bristande underhåll i Västerås och vi ser att Tekniska nämnden har lätt att prioritera bort underhåll av våra vägar. Därför krävs det engångssatsningar för att komma tillrätta med underhållsberget.

-Ett annat område som det är brister i underhåll är stadens fastigheter och då främst verksamhetslokaler, säger Maria Lindelöf (KD). Genom en engångssatsning på stadens fastigheter kan vi både trygga framtiden för lokalerna och spara energi.

- Ska hela Västerås utvecklas så krävs en bredbandssatsning, avslutar Lars Kallsäby (C). Flera byalag och föreningar på landsbygden har tillsammans tagit fram förslag och har sökt medel för att kunna bygga ut bredband. Ska Västerås växa, krävs tillgång på bredband i hela Västerås.

Västerås 2013-05-06

För mer information kontakta:

Elisabeth Unell (M)                   070-580 48 19
Ragnhild Källberg (FP)              076-569 04 89
Maria Lindelöf (KD)                   076-569 04 41
Lars Kallsäby (C)                          076-569 04 17


Använd engångsersättning från AFA till att åtgärda bristande underhåll på cykelvägar, vägar, fastigheter och bredband.
Det är premierna för 2005 och 2006 som skulle återbetalas under 2013. Ännu är inget beslutat och ett problem för Fora/SKL är att även privata företag betalat in premier till AFA som också har rätt återbetalning. Beslut om återbetalning fattas med stor sannolikhet definitivt först i september/oktober. Om återbetalningen sker med samma beräkningsgrunder som för 2007 och 2008 års premier som återbetalades 2012 är det enligt följande:

2006                    47,8 Mkr
2005                    47,6 Mkr
2004                    45,4 Mkr
                             140,8 Mkr



Åtgärda brister i underhållav gator, cykelbanor och stadens fastigheter
När Västerås under hösten får definitivt besked om återbetalning av AFA medel under 2013 och 2014 så gäller det att vara förberedd. Förbered och planera för att kunna göra åtgärder som så väl behövs. Vi vet att det är ett stort underhållsberg som inte är åtgärdat. För några år sedan presenterades en utredning om det bristande underhållet av våra vägar och det var då i storleksordningen 80 miljoner kronor. Planera så att de mest akuta och de åtgärder som är långsiktigt riktiga blir genomförda. Vi vill därför ge fastighetsnämnden, tekniska nämnden och stadsledningskontoret i uppdrag att förbereda upphandling av objekt som behöver årgärdas på grund av bristande underhåll.


Stöd bredbandsatsningar i hela Västerås
I Västerås finns det områden som helt saknar tillgång till bredband. Bredband som behövs för att möta nya utmaningar och nya företag. Många arbetar hemifrån och flera har företag på landsbygden och då krävs tillgång till bredband. I ansökningar att få del av statliga medel riktade till att bygga ut bredband finns många projekt framtagna, fler än det finns resurser till. Vi i Västeråsalliansen ser detta som en stor möjlighet att när det finns resurser som endast kan användas till engångssatsningar så är bredband en sådan viktig prioritering. Vi ska stödja de föreningar, byalag som har tagit fram förslag och är beredda att också själva satsa på att få tillgång till bredband. Vårt förslag är att avsätta 15 Mkr att kunna söka stöd för bredbandssatsningar.

Följande uppdrag vill vi ge med anledning av ovanstående:
·         Ge Tekniska nämnden, Fastighetsnämnden och Skultuna kommundelsnämnd i uppdrag att ta fram upphandlingsunderlag för underhållsåtgärder på sammanlagt i storleksordning 80 Mkr som kan genomföras under 2013 och 2014.
·         Att i Kommunstyrelsens budget avsätta 15 Mkr som en bredbandssatsning i Västerås (under förutsättning att AFA-medel utbetalas)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar