Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 4 september 2013

Stärk de kreativa krafterna.


Här nedan är den publicerade artikeln i VLT. Den var införd den 29 augusti och kan också läsas HÄR

Har fått en del respons på den här artikeln och jag lär återkomma, för jag förstår mer och mer hur skrämmande dåliga vi är i Västmanland på att ta tillvara eller ens bidra till utvecklingen av den kreativa/kulturella näringen. To be continued...



Kultur hör ihop med näringsliv

Relaterat

I våras presenterande Mälardalsrådet rapporten ”Kreativa krafter” om kreativa och kulturella näringar i Stockholm-Mälardalsregionen. Det är en positiv bild som presenteras i rapporten. Stockholm – Mälardalsregionen ligger i topp vad gäller anställda inom den kreativa och kulturella sektorn i Sverige och nästan hälften av Sveriges alla företag finns inom vår region. Även i ett Europaperspektiv ligger regionen riktigt bra till med många anställda inom sektorn.
Allt detta är förvisso toppen, men rapporten visar samtidigt att Västmanlands del av antalet företag inom sektorn ligger på skrämmande låga tre procent.
När Västerås tog fram sitt näringslivsprogram i mitten av den här mandatperioden var det viktigt för mig och Kristdemokraterna att få med insatser för att utveckla den kulturella och kreativa sektorn i Västerås. När programmet antogs fanns där tydliggjort att staden skall verka för att det finns grundförutsättningar för kreativa- och innovativa miljöer där det kan ske utveckling av nya teknologier produkter och tjänster samt att upplevelse- och kreativa näringar skall utvecklas och stöttas.
I Stockholm har en handlingsplan tagits fram för att utveckla den kulturella och kreativa sektorn i Stockholms län. Handlings- planen utgår från behov som gäller för både ett kultur- och näringslivsperspektiv och sammanlagt har åtta insatsområden identifierats. Några exempel är att synliggöra kulturutbud, stöd till banbrytande kulturprojekt, forskning och innovation med mera.
Det man lyckats med i Stockholm är att ha fört samman det kulturella perspektivet med näringslivsperspektiv. Jag anser att Västerås och Västmanland borde undersöka möjligheterna att göra en liknande kartläggning och handlingsplan.
För oss i Västerås har den kreativa och kulturella sektorn en stor betydelse för att Västerås ska bli en attraktiv stad och vilja bo och leva i.
Rapporten ”kreativa krafter” är en av de bästa rapporter jag läst på länge och det finns mycket matnyttigt genom konkreta rekommendationer att hämta därifrån som är till nytta för vår stad, län och förhoppningsvis snart region.
Framtida utmaningar med en allt hårdare internationell konkurrens innebär att vi måste fortsätta att förbättra villkoren för entreprenörskap och innovationskraft och i arbetet med att skapa förutsättningar för fler nya och växande företag är kultur och kreativitet en allt viktigare resurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar