Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

tisdag 24 september 2013

Branschträff med Västerås handel visar på möjligheter


Göran Sundström inleder morgonens branschträff med Västerås handel. Han berättar för ett fullsatt stadshotell att detaljhandeln växte förra året med 622 miljoner kronor eller 6%. Totalt omsätter handeln i Västerås 11,4 miljarder. Handeln sysselsätter 4299 personer i Västerås och bidrar med 746 miljoner kronor i skatteintäkterna vilket räcker till 3396 gymnasieplatser och 3021 förskoleplatser.
Jämfört med andra städer, borträknat från de tre stora städerna ligger Västerås på en fjärdeplacering på indexskalan. Sedan 2011 till 2912 har vi ökat intäkterna med 137 miljoner kronor, vilket naturligtvis påverkar indexplaceringen. Med det indexet betyder det att ett halvt Västerås kommer utifrån, till Västerås och handlar.

25% av handeln omsättning kommer från besökare från utanför Västerås kommun, om vi förutsätter att alla i Västerås handlar i Västerås. Så är ju troligtvis inte fallet vilket indikerar att inflödat är ännu större av externa besökare.

Stormarknader tar inte längre andelar och etablerar sig inte längre i samma utsträckning. Det finns en trend där närbutiker ökar sin andel i stadsdelar. E-handel växer också och det är etablerade butiker som också har E-handel. Det är en allmän trend där det behövs finnas både fysisk butik och på webben. 

Om centrum handeln blöder måste ni jobba vidare med förnyelsen av stadskärnan. Stirra inte er blinda på handeln i centrum. Mötet mellan människor måste vara det viktigaste; på lokal, i restauranger, upplevelser, säger Erik Sandemon från Svensk Handel

Fler bostäder i city planeras, vi kommer bygga högre hus, med fler bostäder på taken, säger Lotta Lindstam, stadsbyggnadsdirektör.

Kritik kommer fram under mötet vad gäller utvecklingen på centrum, men lika mycket självkritik av handeln själva bidrar med för att få centrum levande och attraktivt.

Maria Fors, VD för Citysamverkan, uppmanar alla västeråsare att ta ansvar för sin stad att handla lokalt- i Västerås. Hon uppmanar också ha handlarna att fortsätta jobba tillsammans i samma goda anda som har lett till att vi vann årets stadskärna.

Handeln i Västerås påpekar behovet av parkering och bra priser. Man nämner "guldtian" och varför man tog bort det. Man vill ha tillbaka bra parkeringspriser i centrum.

En av deltagarna under branschträffen påpekade behovet av utländska etableringar och jag kunde direkt svara att jag tagit initiativ till att göra en förstudie kring just detta gällande besöksnäringen och självklart kunde handelsetableringar vara en del av den förstudien. Handeln är ju en anledningar för besökare att besök vårt län.

Maria Fors berättar att på förra veckans Business Arena lyftes just stadskärnors främst problem i form av avsaknad av infrastruktur, infarter till centrum, logistiken fungerar inte. Men så är det inte i Västerås, vi har flera infarter från E18, vi har en varutunnel under hela staden, vi har uppvärmda gator. Vi har en bra möjlighet som vi behöver förvalta och utveckla.; säger Maria Fors, Citysamverkans VD.

Magnus Edström- lyfter behovet av revidering av handelspolicy och får medhåll av Erik Sandemon, från Svensk Handel och betonar det politiska ansvaret över planmonopolet för att få bra samverkanseffekter.


Förtätningen av centrum är viktigt, men även förtätning av områdena i stadens utkant.
Hälla handelsområde känner sig åsidosatta.
Vi måste samarbeta mera i staden och stärka varandra!
Vi har bra förutsättningar i staden och vi måste bygg på våra möjligheter, men inte blunda för de problem som finns. 
Undvik ryktespridning och spekulationer. Vi tjänar på öppen dialog.
Vi behöver bygga fler bostäder. Vi har byggt 600 nya bostäder men skulle behöva minst 200 nya bostäder till. Förtätningen måste fortsätta.
Hälla handelsområde måste koncentreras.
Det är en styrka att vi träffas så här.
Tekniska nämnden måste agera i samråd med handlarna och fastighetsägarna.
Större bättre lekplats i centrum
Handlarna och Citysamverkan behöver bjuda in om prata citys utveckling. (Egen kommentar: och då borde vi få ett seminarium om Place making)
Gratis parkering 15-30 minuter i centrum
Varierande identitet/arkitektur i staden önskas
I november kommer HUI's nya siffror och då ska vi träffas igen.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar