Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

fredag 13 september 2013

Medborgardialog som ett verktyg för att stärka demokratin


Ännu en dag i Stockholm. Idag har jag tillsammans med Ragnhild Källberg, gruppledare för Folkpartiet samt Per-Inge Ahlberg, vice ordförande i kommunfullmäktige deltagit i nätverksmöte kring medborgardialog. Dagen inleddes med att vi fick lyssna till ett mycket intressant föredrag med Göran Cars från Kungliga Tekniska Högskolan. Samhällsplanering och miljö. Det övergripande ämnet handlade om medborgardialog som ett verktyg för att stärka demokratin i samhällsplaneringen?

Görans inledde med att beskriva att medborgardialog fungerar generellt uruselt. 
Möten domineras ofta av högröstade, medelålders ursvenska män och en och en annan rättshaverist. Den kunskap som kommer fram, men ofta för sent för att kunna beaktas 
För de flesta känns formerna för dialog som föråldrade och värst av av allt är att starka särintressen har alla möjligheter att vinna gehör.

Efter den något nedslående bilden av utgångsläget beskrev han hur vi istället skulle kunna jobba, genom att visa oss när ska vi ha dialog och när ska vi inte ha det. Hur kan vi göra för att få alla röster hörda, hur ska vi väga olika röster.

Det var ett teoretisk föredrag, som efter lunchen följde av att vi fick möjlighet att göra ett Gallery Walk- där olika kommuner visade upp sina goda exempel på hur man i sin kommun jobbat med medborgardialog. Allt ifrån policies och riktlinjer till konkreta kanalval för medborgardialog. Det var spännande att lyssna till kommunrepresentanternas olika erfarenheter, tips och råd och jag fick många bra kontakter.

Nu är jag på väg tillbaka till Västerås och ska ägna helgen åt att läsa rikstingshandlingar och njuta av den vackra sensommaren.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar