Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

torsdag 12 september 2013

I upphandlingsfrågorna finns det så mycket pengar


På Kristdemokraternas gruppmöte på tisdagskvällen fick vi lyssna till Thomas Idermark som är VD för SKL Kommentus. Kommentus är verksamt som affärsstöd med samordnad ramupphandlig för inköp och upphandling samt verksamhetsstöd för konkreta upphandlingar åt offentlig sektor. Hans övergripande budskap till oss var att i upphandlingsfrågorna finns det så mycket pengar. Politikerna borde ta mer fasta på det som går att göra inom detta område.

Det var oerhört intressant att lyssna på Thomas där han först beskrev Kommmentus verksamhet och fördelarna för oss i kommuner och landsting att nyttja Kommentus i större utsträckning än vad som görs idag. SKL Kommentus kan spela en större roll som erfarenhetsbank vid stora upphandlingar. Miljöstyrningsrådet är ett bra exempel på hur man kan få tydlig krav, motsvarande skulle behövas på upphandling.
Den offentliga sektorn upphandlar varor och tjänster för upp till den nästan ofattbara summan 600 -800 miljarder kronor om året, så det finns mycket pengar att spara.

För mig som kommunpolitiker är ett av de viktigaste syftena med LOU lagen om offentlig upphandling, utöver kvalité och mest effektiva pris, är att små och medelstora företag ska få samma chans att få uppdrag som stora koncerner. Där är ju LOV- lagen om valfrihet också ett mycket viktigt verktyg för tjänstesektorn för att stärka de små och medelstora företagen och skapa frihet att varje individ kan välja själv vem man har förtroende för att utföra efterfrågad tjänst. Personers behov och önskemål skiljer sig ju åt.

Thomas fortsatte beskriva förslaget om höjd direktupphandlingsgräns. EU:s direktiv kommer sannolikt att hamna en bit över en miljon. Idag har vi ju möjligheten att direktbeställa upp till 245 000. Som en parantes kan jag berätta att den möjligheten har ju gjort att vi  i nämnden för funktionshindrade numera direktbeställer fika från ett arbetsintegrerat socialt företag; Nya Camera i Västerås.
Jag fick inte grepp om vad konsekvensen skulle innebära.Svenskt Näringsliv fortfarande arbetar för en lägre nivå och jag kommer sätta mig in i detta.

En annan sak Thomas lyfte den mängd av okynnes-överprövningar som florerar idag. Mellan 45 och 50 procent av SKI:s upphandlingar överprövades under år 2012. Det måste också bli enklare att direktupphandla under överprövningstiden.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar