Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 4 september 2013

Kul när ens idé tar konkret form

Den här tanken satte sig i mitt huvud i början av 2007 när jag och min man fick tillgång, via Polisförbundet i Västmanland, till finansiell planering och pensionsgenomgång med rådgivare. Efter ett antal möten hade vi noga gått igenom hela vår familjs ekonomi och tittat på olika scenarion på vad som skulle kunna hända i händelse av sjukdom eller dödsfall, arbetslöshet, hur mycket pension kan vi räkna med när vi i framtiden går i pension, försäkringsgenomgångar för optimalt skydd för hela familjen.  När jag satt där med rådgivaren slank det ur mig att den här typen av rådgivning borde alla få tillgång till. Kanske särskilt viktigt för kvinnor, som oftast har lägre lön (vilket i sig är helt befängt), och i större utsträckning jobbar i offentlig sektor. Den idéen har jag alltså tagit vidare och fått Västeråsalliansens övriga partier att anamma idéen.
I arbetet med att ta fram det här förslaget har vi/jag haft kontakt med olika aktörer inom näringslivet samt kollat av hur det ser ut i kommunsverige. Det visade sig att pensionsrådgivning och finansiell planering ofta ligger inbakade i personalförmåner och det finns på marknaden bra leverantörer av s.k förmånsportaler. Idag lämnar vi därför in motion om att Västerås stad ska utreda om s.k förmånsportaler för anställda.

Här nedan är pressmeddelandet som gick ut idag.



Västeråsalliansen vill satsa på en förmånsportal för stadens anställda

Västerås stad är Västmanlands största arbetsgivare. I en tid då staden växer samtidigt som arbetskraften står inför ett generationsskifte är det viktigt att fortsätta vara en attraktiv arbetsplats. Därför föreslår Västeråsalliansen i en motion att staden ska utreda förutsättningarna för en förmånsportal.

- Konkurrensen om kvalificerad personal inom kommunens olika områden är hård och vi behöver titta på alla aspekter av en attraktiv arbetsplats för att kunna fortsätta locka ny personal. Lön, arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter är några delar, men nu vill vi även se över möjligheten till att erbjuda en bredd av förmåner för stadens anställda, säger Elisabeth Unell, Moderaternas gruppledare i Västerås stad.

- Västerås är ständigt i behov av nya lärare inom alla stadier. I en tid då allt fler pendlar eller flyttar till städer där det finns jobb så gäller det att hitta nya möjligheter för att fånga upp kvalificerade lärare inom Mälardalen och andra delar av landet som kan tänka sig att flytta till vår stad, säger Ragnhild Källberg, Folkpartiets gruppledare i Västerås stad. 

- Vi ser att en förmånsportal exempelvis skulle kunna lyfta fram pensioner, försäkringar och andra typer av finansiell planering. Viktiga pusselbitar i vardagsekonomin som för vissa kan vara svåra att ta till sig och hitta rätt bland. Genom en portal som samlar erbjudanden och tillhandahåller information på ett bra sätt tror vi att kommunens anställda lättare kan hitta rätt typ av försäkring och annan förmån som passar just den anställde, säger Maria Lindelöf, Kristdemokraternas gruppledare i Västerås stad. 

- Förmånsportaler är vanliga inom näringslivet men också inom flera kommuner och kommunala bolag. Västeråsalliansen ser vikten av att fortsätta vara och stärka bilden av Västerås kommun som en attraktiv arbetsplats för att säkra framtidens service. Därför vill vi utreda förutsättningarna för en portal där stadens anställda kan få ett mervärde till sin anställning, säger Lars Kallsäby, Centerpartiets gruppledare i Västerås stad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar