Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

torsdag 13 juni 2013

Vi vill införa utmaningsrätt i Västerås stad.


I maj 2012 lade Västeråsalliansen en motion om att införa utmaningsrätt i Västerås stad. Utmaningsrätt innebär enkelt förklarat att vem som helst kan utmana nästan vilken kommunal verksamhet som helst genom att hävda " detta kan jag/ vi göra bättre". Det är sedan upp till ansvariga politiker att avgöra om verksamheten som utmanas lämpar sig för konkurrenskraftig. Grundtanken är att kommuninvånarna ska få det mesta och det bästa för varje skattekrona.
Trots att det nu har gått över ett år sedan motionen lämnades in har man från  Stadsledningskontoret sida inte låtit de olika verksamheterna få en chans att yttra sig om idéerna och tankarna i motionen. Den har inte skickats ut  på remiss.

Istället har man från Stadsledningskontorets sida föreslagit att motionen ska avslås. Man säger i  motiveringen att erfarenhet från andra kommuner ger att man riskerar bygga upp en administration som inte skulle leda till önskvärd effekt. Och så säger man att man redan jobbar aktivt med att öka konkurrensen och med att få in fler utförare. Så man kan konstatera att man är rädd för att öppna upp för ytterligare konkurrensutsättning.

Västeråsalliansen gillar naturligtvis inte svaret. Det minsta man kan begära att det görs en riktig remisserna när ett motionsförslag ska behandlas. Därför yrkade Västeråsallliansen  på återremiss . En enig  kommunstyrelse bestämde att motionen nu ska skickas ut till de nämnder och styrelse som kan vara berörda innan ett slutligt svar på motionen formuleras. Bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar