Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

tisdag 4 juni 2013

Chance 2 change


På mitt önskemål fick vi igår på kommunstyrelsen lyssna till, bland annat Förebyggarcentrums Åsa Sundgren Häggberg om projektet Chance 2 Change. Vi fick reda på att ungefär hälften av deltagarna har, efter avslutad programperiod på 10-18 månader, gått vidare till arbete och studier. Det är ju om man tänker efter en fantastisk siffra och klart värt det pengar som vi i Västerås stad skjuter till.
 

Bakgrunden till projektet går tillbaka till hösten 2010 identifierade Here4U en grupp av äldre ungdomar som uppehöll sig i och runt Bäckby centrum på västra delarna i Västerås. Denna grupp av äldre ungdomar hade en negativ påverkan mot de yngre ungdomar man arbetade med.
Diskussioner startades runt vad man skulle göra med denna grupp av unga vuxna som inte arbetade eller studerade och därmed inte fanns  hos myndigheter där de kan få stöd, till exempel försörjningsstödet eller arbetsförmedlingen

Det fanns en stor oro att de var kriminella och använde sig av de yngre ungdomarna för att sälja stöldgods och langa droger.
En projektide föddes och man fick snabbt medel för att arbeta med några av de unga vuxna. Projektets mål var att de skulle få arbete eller praktik ordnat genom Jobbpunkt Väst eller AMA. Projektet tilldelades Förebyggarcentrum och en projektledare anställdes på 75 %.

Syftet Chance 2 Change handlar om bryta ett, för såväl individen, dess omgivning och övriga samhället, destruktivt livsmönster, där gängtillhörigheten är det enda sammanhang man har. I syftet ligger också att förebygga nyrekrytering till kriminella kretsar och därmed utanförskap hos de yngre människor som finns i målgruppens omgivning.
Projektet syftar även till att stödja utsatta individer i deras väg mot ett arbete och egenförsörjning, samt till att öppna vägar för ökad samverkan mellan samhällets olika aktörer.

Grundproblemet med ungdomar i utanförskap finns även i resten av landet, och genom Chance 2 Change 3.0 skapar vi en Västeråsmodell som kan användas i hela länet och även resten av landet, vilket också kommer att skapa intresse från organisationer som ex. Länsstyrelsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar