Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

tisdag 12 februari 2013

Växa i Västmanland

Fortsätter till Kungsörstorp för två arbetsdagar med VKL' s (Västmanlands kommuner och landsting) styrelse. Inledningsvis får vi en redovisning av delprojektet i länsplanen om kompetensförsörjning.

Tack till Tomas Högström och Elisabet Unell för skjutsen!


Karin Åkerman från Länsstyrelsen är här för att presentera förslag på strategier och insatser. 

I Västmanland ser vi ett växande kompetensgap jämfört med riket i övrigt. Vi har lägre ungdomskullar och stora pensionsavgångar. Lägg därtill ökande kompetenskrav från arbetslivet.
Vi behöver därmed se till att höja utbildningsnivån och skapa en lust för lärande, en effektivare matchning och samarbete mellan utbildningsinstitutionerna och arbetslivet.
Säger som Julia Rosqvist, från imorse på företagarfrukosten: Att skapa jobb är allas vårt ansvar!

Förslaget som vi fått ta del av idag handlar om fem strategier:

Skolutveckling och vägledning i Västmanland, så att eleverna når skolans mål och når sin fulla potential

Vuxenutbildning och fortbildning, lärlingsutbildningar - ett livslångt lärande. 

Validering - strategi för hur vi säkerställer att kompetens valideras och att individen vers möjlighet till kompletterande utbildningsinsatser för att bli anställningsbara.

Samverkan utbildning arbetsliv - system för arbetsplatsförlagd utbildning som gynnar både individ och arbetsliv. Och hur utbildningarna kan utvecklas i samverkan med arbetslivet och kommande behov av kommande efterfrågan på kompetens.


Senare under dagen ska vi diskutera VKL's verksamhetsplan och budget för 2014. Ännu senare är det dialog om hur vi gemensamt i länet ska tackla de utmaningar vi har framför oss med anledning av ökad flyktingmottagning i länet. Främst rör det sig om bostäder, skolan och arbete..







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar