Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

måndag 11 februari 2013

Glädjande, men jag vet att vi kan bättre


Saxar ur morgonens pressmeddelande från VKL om utvecklingen inom besöksnäringen i Västmanland. Glädjande, men jag vet att vi kan bättre

Turismen i Västmanland 2012 utvecklades positivt trots krisen i Europa

Oron i Europa bidrog till att besökarna från Väst- och Sydeuropa minskade under 2012. Däremot tog Sverige emot 5,8 procent fler långväga besökare, som tillsammans med den inhemska turismen, resulterade i att den totala turismen i Sverige fortsatte att öka något under 2012.

Totalt genomfördes 52,8 miljoner kommersiella övernattningar i Sverige under 2012, en ökning med 0,4 procent från 2011. Skälet till att ökningen inte blev större var oron i Europa med hårda besparingar och en svag arbetsmarknad.

Logiintäkterna i Västmanland ökade mest i regionen
Logiintäkterna på landets hotell, stugbyar och vandrarhem fortsatte att öka till totalt 19,4 miljarder kronor eller med 0,8 procent under 2012.

- En av de viktigaste utmaningarna för länets besöksnäring är att öka lönsamheten och därför är det glädjande att se ökningen av logiintäkterna, finanskrisen till trots, säger Henrik Wester, Turismutvecklare vid Västmanlands Kommuner och Landsting.

Gästnätterna i Västmanland ökar mer än riksgenomsnittet
- Aldrig tidigare har det skett så många övernattningar på länets hotell, stugbyar och vandrarhem. Vi har under flera år sett en positiv utveckling och 2012 blev ett nytt rekordår med drygt 450 000 gästnätter. Ökningen motsvarar 2,4 procent, vilket är något mer än riksgenomsnittet på 2,1 procent. Det är även den näst högsta ökningen i regionen, endast Stockholm ökar mer, säger Henrik Wester, Turismutvecklare vid Västmanlands Kommuner och Landsting.

- Den stora minskningen av de utländska gästnätterna i Västerås beror till stor del på att det genomfördes det en stor internationell charteresa 2011. Charterresan resulterade i omkring 8 500 gästnätter, vilket ger ett negativt resultat 2012, säger Henrik Wester.

- Tre kommuner har haft en mycket stor ökning av de utländska gästnätterna. Fagersta, Hallstahammar och Skinnskatteberg har alla aktörer som professionellt och målmedvetet arbetar för att få fler internationella gäster, vilket ger resultat, säger Henrik Wester.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar