Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 6 februari 2013

Mot Tylösand

Denna tidiga onsdagsmorgon sitter jag i bistron på tåget till Halmstad. Ska delta på möte med Regionala nätverket för besöksnäringen.

Detta nätverk är ett forum för ledande tjänstemän och politiker med uppdrag inom regional turism. Nätverket har funnits sedan 2006 och syftet är att lära känna varandras verksamheter och lyfta och föra dialog om gemensamma frågor.

Regeringens vision genom den nationella strategin för besöksnäringen är ju att Sverige ska fördubbla svensk turism till år 2020 och Västmanland har genom VKL tagit ett stort ansvar för framförallt affärsutvecklingen av företagen inom näringen i Västmanland.

Jag är dock bekymrad över det okunskapen kring besöksnäringens möjligheter och kommunernas och landstingets tämligen lama inställning till den här näringen. Trots att det är utan tvekan den största näringen i Sverige behandlas den fortfarande med armbågen. I Västmanland särskilt tycks vi tro att framtiden ligger enbart i forskning, teknik och energi. Det borde finnas både vilja, kompetens och resurser att kunna ha ett utvecklat näringsliv inom fler områden. Särskilt som Västmanland har sådana fantastiska förutsättningar.

Den här gången står Halland som värd för nätverksträffen och jag ser verkligen fram emot det här! Programmet innehåller talare från Tillväxtverket, Visit Sweden, SKL, Västsvenska turistrådet och utöver seminrierna ska vi få göra två studiebesök i närområdet.

Just nu (trött som få) sitter jag i en tom bistro och läser  "Ett kortet uppehåll på vägen från Auschwitz", av Göran Rosenberg - förra årets Augustpristagare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar