Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

fredag 22 februari 2013

Civila samhället en oerhört viktig aktör


Bilden lånad från Görans egen twitter.


Saxar från Göran Hägglunds eget nyhetsbrev, för att det är så bra sagt!

"Igår presenterade Framtidskommissionen en rapport om framtida utmaningar för sammanhållning och rättvisa. Rapporten visar på många saker. Till exempel att inkomstskillnaderna i Sverige är små i ett internationellt perspektiv, att andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet har minskat betydligt sedan slutet av 90-talet, att toleransen för invandring ökar och att det finns en stark känsla för det allmänna och insikten att vi har såväl medborgerliga rättigheter som plikter.


Rapporten visar också på några utmaningar av vilka den största är att det finns allt färre sammanhang där vi möts på lika villkor. Vi bor alltmer segregerat, arbetar tillsammans och umgås med dem som är oss lika. Vi möts sällan över generationsgränserna annat än i familjen. I detta finns en risk att vi utvecklar olika bilder av samhället och får allt svårare att enas kring gemensamma lösningar.


Om detta handlade också det panelsamtal som jag medverkade i efter lanseringen av rapporten. Det jag ville lyfta fram i mina inlägg handlade om att vi som politiker kan göra mycket åt utmaningarna jag listade ovan, men inte allt. Här är det civila samhället en oerhört viktig aktör, inte minst när det handlar om att föra människor med olika bakgrund närmare varandra. Men till syvende och sist är det upp till dig och mig att skapa samhällsgemenskap. Det är vi som bestämmer vilket samhälle vi vill leva i och vi har alla ett ansvar för att med gemensamma krafter se till att vi når dit. "
Göran Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar