Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 24 april 2013

Särskilda yttranden på kommunstyrelsen

På kommunstyrelsen idag lämnar vi ett remissyttrande på delbetänkandet Byggkravsutredningen ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav.

Jag lämnar ett särskilt yttrande som lyder som följer

Särskilt yttrande remissvar på Byggkravsutredningen
Genom enhetliga byggregler ökar förutsättningarna för en klimatomställning i hela landet. Detta förutsätter dock att kraven är högt ställda. Det är viktigt att vi inte släcker det stora miljöengagemang som finns i många kommuner. Kommuner ska ha höga miljö- & klimatambitioner!
Den mest effektiva klimat- och energipolitiken måste främst bedrivas på nationell nivå. Därför är det oerhört viktigt med långsiktiga, tydliga och nationellt fastställda byggregler.Enhetliga krav innebär att man når mycket längre med att både bygga billigare och mer klimatsmart.  Det finns inget som hindrar byggföretagen att bygga så energisnålt som det bara går, men det är bra med enhetliga regler för byggande, annars riskerar byggkravutredningens viktiga förslag leda in i en stagnation genom att förslagen avvisas i den politiska processen.

Kristdemokraterna stödjer Moderaternas yttrande om att remissvaret bör uttrycka att vi avvisar de inskränkningar i det kommunala självstyret som föreslås i utredningen samt att vi uppmanar till en tekniskt och ekonomiskt motiverad skärpning av Boverkets krav på energieffektivitet utöver vad som anges i BBR 2012.


Lämnar också ett särskilt yttrande gällande delbetänkandet om proportionalitet i val.

Särskilt yttrande
Yttrande över delbetänkande ”Proportionalitet i val samt förhandsanmälan av partier och kandidater (SOU 2012:94)”

Kristdemokraterna vill påpeka att en spärr på 2% och lika för alla kommuner skulle upplevas mer naturlig. Kommunerna skulle själva, utifrån sin organisation, geografi, tradition och med hänsyn till medborgarnas förväntningar på hur man vill bli representerade, få besluta om en eventuell valkretsindelning. Kommitténs förslag når dock inte ända fram till detta, utan föreslår en spärr på 2% för kommuner som inte har valkretsar och en spärr på 3% för valkretsindelade kommuner. Det bör markeras att den differentierade spärrnivån inte får innebära att valkretsindelning görs enbart för att införa en högre ’småpartispärr’ ”.

Nu är kommunstyrelsen ajournerad för kaffe och överläggningar. Då ser det ut så här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar