Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 20 mars 2013

Vi stödjer social resursfond


Samhällets sociala insatser måste bygga på såväl långsiktighet som på verksamhets- och gränsöverskridande åtgärder. Därför stödjer Kristdemokraterna förslaget att inrätta en social resursfond i Västerås.
Trots att medvetenheten om ”stuprörstänk” och kortsiktighet har negativa effekter präglas samhällets insatser av just detta. Åtgärder sätts många gånger in i ett sent skede och blir då både omfattande ingripanden för den enskilda samt många gånger kostsamma åtaganden för samhället. För att användandet av offentliga resurser ska bli så effektiv som möjligt måste arbetet präglas mer av långsiktighet och en helhetssyn.
Vi behöver således både satsa resurser på förebyggande arbete, men också stimulera att tänka annorlunda, arbeta mer gränsöverskridande samt utveckla nya arbetssätt och metoder. Medel från den sociala resursfonden ska i huvudsak användas inom ramen för Västerås stads åtaganden och egna organisation. Men för oss är det också viktigt att staden stödjer och stimulerar ideella initiativ. Därför har vi också yrkat på att en del av medlen ska vara möjliga att söka för andra grupper. Vi har också poängterat att det är viktigt att årliga återbetalningar görs från de nämnder där kostnadsminskningar uppstår, och att det öronmärkta kapitalet därmed kan användas för nya åtgärder.
Projekt som erhåller medel ur stadens sociala resurs fond ska harmonisera med stadens övergripande mål och. Att ge barn och unga goda uppväxtvillkor samt förutsättningar för ökat arbetsdeltagande är exempel på områden som är viktiga förebyggande insatser. Den sociala resursfonden ska även främja utveckling och användning av nya metoder och arbetssätt som kan leda till effekter som på sikt ger minskade kommunala kostnader.

På dagens kommunstyrelse har vi fått igenom våra tre yrkanden och vi har också lämnat ett särskilt yttrande om vad som ska gälla vad gäller de kommande riktlinjerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar