Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

torsdag 7 mars 2013

Att se den social ekonomin som en resurs i Västerås

Att få jobba hundra procent av sin egen förmåga, att få ingå i en gemenskap som en arbetsplats kan innebära,  få möjlighet att försörja sig själv utan att vara beroende av bidrag borde vara varje människas rättighet. För vissa grupper som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden kan den sociala ekonomin, där arbetsintegrerade sociala företag ingår, ge precis den möjligheten.
Företag inom den sociala ekonomin har idag ofta svårt att etablera sig. Många uppger att kommunernas upphandlingar i praktiken är utformade,så att bara större företag klarar kraven. 
Förbättrade upphandlingar är därför mycket viktigt för att öka mångfalden och minska dominansen av stora företag. Den sociala ekonomin har framtiden för sig för ökad mångfald och valfrihet.
Kristdemokraterna  menar att genom att ställa sociala etiska krav kan stadens upphandlingar och beställningar vara ett offensivt verktyg för att skapa ett mer inkluderande samhälle - där alla utifrån sina egna förutsättningar får en plats på arbetsmarknaden.
Förvisso är jag och Kristdemokraterna i Västerås tacksamma att motionen i stora delar är bifallen, men den rödgröna majoriteten visar tydligt att man ännu inte är beredda att ta det kanske viktigaste steget för att den sociala ekonomin i Västerås, genom att avslå motionens fjärde att-sats om att revidera handlingsplanen för beställning, upphandling och konkurrensutsättning i syfte att upphandlingsprocessen utformas , så att en god konkurrens uppnås, med låga inträdeshinder för nya aktörer inom den sociala ekonomi och med hänsyn till dessa företags förutsättningar.

Nåväl jag fick iallafall bifallet att kommunstyrelsen ska ta fram en gemensam policy och program för sociala ekonomin i Västerås, samt en handbok för samverkan mellan Västerås stad och de social ekonomins aktörer.

Det blev bifall på 5 av 6 att- satser. Men jag är inte nöjd än!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar