Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 6 mars 2013

Ungdomsavtal

Pressmeddelande från dagens kommunstyrelse


Äntligen ges nya förutsättningar till ungdomsjobb. Det tog drygt ett år från förslag till verklighet. Nu finns ett avtal på plats som ska ge ungdomar jobb och utbildning enligt Folkpartiets gruppledare Ragnhild Källbergs nämndinitiativ  i kommunstyrelsen.  Övriga partier inom Västeråsalliansen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet uttalade tydligt sitt stöd till  nämndinitiativet när det initierades på kommunstyrelsen i februari 2012. 

Ett år senare har Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL/Pacta) tagit ett avtal om att införa arbetslivsintroduktionsanställningar som man hoppas ska locka fler unga till att arbeta inom välfärdssektorn.  Avtalet med introduktionsanställningarna erbjuder unga ett arbete om 75 procent. Därtill får de en möjlighet till introduktion och utbildning på 25 procent.  

Men nämndinitiativet avslås enligt kommunstyrelsens rödgröna majoritet.
"Tyvärr verkar prestige gå före bättre vetande. Det logiska vore att bifalla initiativet, framförallt därför att det nu finns ett avtal om att införa arvetslivsintroduktionsanställning"; säger Ragnhild Källberg i en kommentar till kommunstyrelsens beslut tidigare idag på kommunstyrelsen.

Om initiativet hade besvarats för ett år sedan hade förståelsen varit avsevärt större för ett avslag, eftersom det då saknades ett centralt avtal. Nu är det hindret undanröjt genom att parterna har kommit överens. Arbetet mot ungdomsarbetslösheten behöver en rivstart. Våra ungdomar har inte tid att vänta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar