Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

fredag 22 mars 2013

Rätt beslut på rätt nivå för bästa utveckling

Kristdemokraterna anser att det är dags att bilda en direktvald regionkommun och att den måste beslutas snarast om regionbildningen ska kunna ske före valet 2018. En ansökan om regionbildning i Västmanland ska ske som ett första steg i väntan på en tre läns lösning, CDU, vilken vi kristdemokrater anser vara den mest optimala lösningen.

I dag har vi en organisation som skall företräda länet i samverkansfrågor och det är VKL, Västmanlands Kommuner och Landsting. Det är en organisation med indirekt valda politiker, ur demokratisk synpunkt inte optimalt.

Bakgrunden är till ansökan är att lokala och regionala angelägenheter bäst hanteras av lokala respektive regionala politiker. Västmanlänningarna ska kunna ställa någon till svars i politiska frågor. Det är viktigt när olika intressen vägs mot varandra, olika målsättningar finns, prioriteringar görs och resurser fördelas.

Att bilda regionkommun med ansvar för den regionala utvecklingen i hela Västmanland är ett naturligt steg för att stärka länet i den globala konkurrensen men också konkurrensen gentemot andra regioner i Sverige.

Den regionala utvecklingen blir mer effektiv och legitimiteten stärks då det förenas med beskattningsmöjligheter. Genom att bilda regionkommun i Västmanland flyttas rätten att besluta i viktiga utvecklingsfrågor från staten till regionen. Medborgarnas inflytande över vardagens frågor stärks och därmed kan demokratin fördjupas och utvecklas.

Ett direktvalt regionfullmäktige med egen beskattningsrätt ska förutom hälso- och sjukvård även hantera regionala utvecklingsfrågor och arbeta för hela länets bästa.

Roy Cederbäck - landstingsoppositionsråd för Kristdemokraterna
Maria Lindelöf - Gruppledare för Kristdemokraterna i Västerås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar