Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

torsdag 5 december 2013

10 miljoner kronor till barnens arbetsmiljö i skolan

Hej igen! Tiden går så fort. Ikväll tar vi beslut om budgetavstämning som grundar sig på budgetbeslutet från i somras. 
Här är mitt anförande kring den satsning som bär Kristdemokratiska stämpel. Med tanke på det program i kvällens TV4, så är det ju en synnerligen aktuell fråga.

Skolan är Sveriges största arbetsplats med ungefär 900~000 elever i grundskolan och ett par hundra tusen i gymnasiet. I Västerås har vi ca 14~500 elever i grundskolan och ungefär 5~100 elever i gymnasiet. Arbetsmiljölagen gäller från och med årskurs 1.
Vi har uppmärksammat att det finns på vissa håll 
synnerligen allvarliga arbetsmiljöbrister i stadens skolor. Det handlar om buller i korridorer som stör koncentration och lärandet, orena toaletter, skadegörelse och klotter.
Mobbing, stress, socialt utanförskap och olika slags psykossociala problem är andra exempel på arbetsmiljöproblem som är 
oroväckande vanligt förekommande i skolorna.
Bristerna i arbetsmiljön torde 
inverka negativtpå elevernas studieresultat.
Både som politiker men också som mamma till barn i årskurs 8 och 2, så blir jag 
naturligtvis bekymrad.
Trots skolan arbetsmiljöproblem har frågan haft låg politisk prioritet. Exempelvis har Arbetsmiljöverkets inspektioner i skolorna minskat med cirka 70 procent . Social styrelsen har nyligen genomfört en undersökning i vilken de konstatera att många elever har allergi och astma, där skolmiljön är en av delförklaringarna.
Skolor är i huvudsak arbetslokaler, där eleverna räknas som arbetstagare. Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets regler gäller således även skolan. Av arbetsmiljölagen 
framgår att arbetsgivare och arbetstagare gemensamt ska verka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Men arbetsmiljölagen tar i huvudsak sikte på den fysiska arbetsmiljön och åtgärder för att minska olyckor, i exempelvis slöjd, idrotts- och kemiundervisning. I skollagen däremot tydliggörs elevens rätt till trygghet, studiero och att inte bli utsatt för kränkande behandling.Skolmiljön och skollokaler är därmed kommunens ansvar. Det är således en viktig uppgift att driva frågan om att förbättra barn och ungas arbetsmiljö i skolan.Det har Kristdemokraterna och jag också gjort och vi har fått igenom 10 miljoner kronor som en katalysator för arbetet med att förbättra barnens arbetsmiljö i skolan.När jag i våras kommunicerade om detta beslut på sociala medier, fick jag genast en oerhört positiv respons från organisationen Friendssom skickade mig Friends rapporten från 2012 om kränkningar och mobbing i skolans värld.
Jag har också fått samtal från en förälder som berättat om sin dotter som vägrar gå på skolans
toaletter för att det är så snuskigt och att hon är rädd för att någon ska rycka upp dörren. Jag tror att det finns fler likande historier.
Det vore kanske 
lustigt att säga att skoltoaletter är en skitfråga, men faktum är det handlar om barnens arbetsmiljö och jag tror mig veta att det finns få vuxna som skulle acceptera den standard som idag finns på vissa av våra skolor.
Trygghet och trivsel är så passa avgörande gör barnens välbefinnande och inlärning, så det
borde vara en mer prioriterad fråga än vad den egentligen är.
Olika undersökningar visar dock att för merparten av våra elever så mår man bra och känner sig trygg i skolan, men det är viktigt att
påminna sig om att en trygg skolmiljö inte infinner sig av sig självt.
Det är resultatet av ett 
aktivt, genomtänkt och långsiktigt trygghetsarbete. Varje skola bör känna till sina otrygga platser och på så sätt arbeta aktivt med att öka tryggheten på skolan.
Min förhoppning är att dessa 10 miljoner används under 2014, som ett startskott för att ett 
långsiktigt förbättringsarbete där skolorna involverar eleverna genom olika typer av trygghetsprojekt, kontinuerliga skolanalyser som fotokartläggning av trygga och otrygga platser, synliggöra brister i skolans lokaler, klotter och stämningen i stort.
Och att man arbetar med struktur och planering av framtida insatser för att öka tryggheten i skolan.
Det här är en av de många insatser Kristdemokraterna gjort i Västerås för att göra Västerås till Sveriges bästa stad för barn att växa upp i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar