Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

fredag 6 december 2013

7 veckor för att vänta på familjerådgivning är ohållbart

Familjen är den viktigaste gemenskapen i samhället och den behövs för att människor ska kunna växa och må bra. Den behövs för att barnen ska få omsorg och fostran i en kärleksfull miljö. Fungerar inte familjen som en trygg bas fungerar inte heller samhället.
Politikens uppgift är att stödja och förvalta de värden och förutsättningar som bidrar till att familjen kan fungera.

Därför blev jag faktiskt uppriktigt förvånad och besviken på att den här motionen avslogs igår på kommunfullmäktige. Men samtidigt glad över att familjerådgivningens viktiga förebyggande arbete lyftes på fullmäktige, glad över det engagemang frågan väckte och glad över att jag fick nån form av semilöfte från de rödgröna att prioritera det förebyggande familjerådgivande arbetet i nästa budget. Hade ju varit smartare att bifalla motionen, men någon form av delseger får man väl ändå kalla det.

Familjerådgivningen fungerar bäst i ett tidigt skede innan alltför stora låsningar uppstår. Eftersom familjerådgivningen är inriktad på att ge stöd i krissituationer är det viktigt att väntetiderna inte får vara allt för långa.

Kristdemokraternas ambition med motionen är att de par som är i behov av familjerådgivning ska i framtiden själva kunna välja till vilken auktoriserad familjerådgivare de vill gå och snabbare få tillgång till professionell hjälp.

Vår familjerådgivning i Västerås, drivs i egen regi och gör ett bra jobb. Under det här året fram till november har 431 par träffat familjerådgivningen, men man tror att siffran kommer att sluta på ca 450 par vi årets slut. Målbilden för familjerådgivningen ligger runt 400 par, men de senaste åren har det snittat på ca 425 par per år. Nu får par vänta allt till 7 veckor innan man får hjälp. 7 veckor är en lång tid när livet är upp och ner.
Grundtanken med familjerådgivning är att skapa en verksamhet med låga trösklar dit människor med förtroende och i skydd av en absolut sekretess kan vända sig med sina mest privata relationsproblem.
Syftet är att bistå par så att de kan hantera sina konflikter, problem och krissituationer på sådant sätt att de vill fortsätta leva tillsammans.

För dem som väljer att separera kan rådgivningen vara ett sätt att få hjälp med att hantera konflikter och att underlätta samarbete och ett gemensamt föräldraskap även om de lever på skilda håll.
Det finns svensk forskning och utvärdering som visar att familjerådgivning har en positiv effekt på den självrapporterade kvaliteten i parförhållanden

Politiken i stort, men inte minst familjepolitiken, bör därför utformas med hänsyn tagen till människors behov av att leva i nära gemenskap med andra. En rad med kommuner runt om i landet har insett värdet av ett förebyggande arbete och därmed har de senaste åren infört lagen om valfrihetssystem gällande familjerådgivning.
Men i Västerås vill de rödgröna inte öka tillgängligheten till en professionell familjerådgivning med följande motiveringar.
Man är rädd att kostnaderna för verksamheten ökar eftersom efterfrågan ökar – (samtidigt pratar gärna de rödgröna sig gärna varma om hur viktigt det förebyggande arbete inom socialtjänsten är.)
Jag har liksom lite svårt att smälta ett sånt urbota dumt argument.
Argument nr 2 är att kostnaderna ökar på grund av behov av uppföljning och kontroll av kvalitén - Menar då de rödgröna att vi i Västerås har en verksamhet i egen regi som vi inte bryr oss om att kolla om vi får valuta för pengarna?
Som jag kan tolka svaret från vår majoriet, så accepterar de rödgröna att vissa familjer dukar under,  att de rödgröna  inte prioriterar förebyggande arbete och att de rödgröna är nöjda med att det är 7 veckors väntetid trots att det på Västerås stads hemsida säger att Västerås stad har som målsättning att erbjuda tid inom fyra veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar