Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

fredag 21 februari 2014

Underlätta för sociala företag att delta i offentliga upphandlingar.

I viss mått av frustration skrev jag ett debattinlägg...


Det pratas mycket om utanförskap på arbetsmarknaden för gruppen personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, men faktum är att det görs alldeles för lite för att möjliggöra för den här gruppen att faktiskt få en rimlig chans att etablera sig på arbetsmarknaden. I snart en hel mandatperiod har jag som gruppledare för Kristdemokraterna arbetat för att underlätta för växande och fler arbetsintegrerande sociala företag i Västerås. Det är till sanningen troligtvis ingen valvinnande fråga, även om det borde vara det. För oss handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Det är en värderingsfråga - hur vi ser på människors kapacitet och värde. Det är en solidaritetsfråga – att vi alla i Sverige ska kunna delta i samhällsgemenskapen, att ha en rimlig chans till ett värdigt liv, att slippa behöva vara beroende av bidrag. 

Arbetsintegrerade sociala företag är av olika karaktär där arbetsinsatsen i hög grad anpassas till medarbetarnas förmåga och behov av stöd. Majoriteten av medarbetarna i arbetsintegrerade sociala företag är personer som t.ex. på grund av funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, tidigare missbruk, kriminalitet, långtidssjukskrivning, långtidsarbetslöshet, hemlöshet eller annan form av social utsatthet inte fått möjlighet att etablera sig på eller förlorat kontakten med arbetsmarknaden.

Vår uppgift som offentlig beställare av tjänster och produkter har en viktig roll att spela då samverkan mellan offentliga beställare och privata leverantörer inom den sociala ekonomin, särskilt ideella organisationer, är centralt för att främja utvecklingen av det arbetsintegrerande sociala företagandet. Genom samarbete mellan den privata, offentliga och ideella sektorn finns möjligheter för personer som står långt från arbetsmarknaden att bli delaktiga i sin egen rehabilitering, utveckla den egna arbetsförmågan, bli delaktig i att driva företag och att delta i samhällslivet.

Men då måste samhället och Västerås stad efterfråga deras tjänster och produkter. Därför har jag nyligen lämnat ett förslag om att Västerås stad ska göra en översyn av de arbetsintegrerande sociala företagens och andra ideella organisationers hinder och möjligheter att lämna anbud i offentliga upphandlingar alt vara ett alternativ vid direktupphandling/beställning.

FN-s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning föreskriver att den här målgruppen ska kunna delta i arbetslivet på samma villkor som andra. Ändå ser vi att sysselsättningsgraden har gradvis sjunkit under de senaste 10-15 åren och gapet fortsätter att öka. Det är därför oerhört angeläget att öppna dörrar och pröva nya vägar för att förbättra möjligheterna i arbetslivet för långtidsarbetslösa och andra grupper med svag och utsatt ställning. Den sociala ekonomin har stora möjligheter att vara denna ”nya väg”. Men då måste Västerås stad mena allvar och sluta gå som katt kring het gröt. Kristdemokraterna har tagit en rad initiativ gällande den sociala ekonomin och vi börjar tappa tålamodet. Ett hållbart samhälle kan inte bara fokusera på klimatsmarta lösningar. Vi måste på samma sätt ta vara på alla människors kapacitet, talanger och gåvor. Bara då blir vi ett Sverige där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.

Maria Lindelöf
Gruppledare för Kristdemokraterna i Västerås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar