Maria Lindelöf

Maria Lindelöf
Maria Lindelöf

onsdag 5 februari 2014

Krav på våra helägda bolag att vara goda samhällsaktörer

Vi är nog alla överens om att tidiga förebyggande insatser är avgörande för att barn som riskerar att hamna i utanförskap inte ska göra det. Dessutom är kostnaden för förebyggande åtgärder betydligt lägre än utanförskapets slutgiltiga pris. Trots det kan det kännas hopplöst att få tillräckligt med resurser för förebyggande verksamheter. Det billigaste sättet att lösa problem är att se till att de aldrig uppstår – och här måste alla aktörer i samhället se att vi tillsammans bär ett ansvar.
Under den här mandatperioden har jag som gruppledare för Kristdemokraterna haft fokus och drivit frågor såsom bland annat att stärka civilsamhället, stärka den sociala ekonomin och rad andra initiativ. Tycker själv att jag också haft framgång i dessa frågor!
På Kristdemokraternas initiativ la Västeråsalliansen förra året ett initiativ i kommunstyrelsen om att i samband med beslut om ägardirektiv till helägda bolag arbeta in uppdrag om Corporate Social Responsibility (CSR) och för våra delägda bolag arbeta för att ägardirektiven kompletteras med uppdrag om Corporate Social Responsibility (CSR).
Corporate Social Responsibility handlar om att vara en god samhällsaktör. Att arbeta med CSR ska innebära att företagen på frivillig grund integrerar sociala, etiska, ekonomiska och miljömässiga aspekter i verksamheten och i samverkan med intressenterna, utöver vad lagen föreskriver.
CSR handlar främst om marknadsföring, men är betydligt mer än bara sponsring och filantropi utan snarare om att implementera och integrera dessa frågor i företagens kärnverksamhet. Att arbeta med dess frågor behöver inte vara så stort och komplicerat som många kan tycka. Det handlar istället om att hitta områden inom verksamheten där man i möjligaste mån kan arbeta och praktiskt implementera dessa frågor, för att både internt och externt kunna bidra till ett mer hållbart samhälle.
Vi kristdemokrater tror att det går att förena att ha framgång i affärslivet men samtidigt bidra till samhällsförbättringar. Det kan handla om att engagera sig i projekt för att dela med sig av sin kunskap eller bistå med finansiella medel är ett sätt att bidra till ett förbättrat civilsamhälle. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra verklig skillnad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar